In iedere crisis word je uitgedaagd om voor jezelf te zorgen: ga ik mee in de paniek en onrust of ga ik mee in de flow? Ook in een crisis gaat het dus om persoonlijk leiderschap. Hoe behoud jij de regie op je eigen leven? Wat WadWerkt betreft doe je dat met deze vier waarden: 1. tijd voor jezelf, 2. de kracht van de natuur, 3. balans werk-privé-vitaliteit en 4. hoofd-hart balans.
Wist je trouwens dat het Chinese teken voor ‘crisis’ hetzelfde teken is als voor ‘kans’?

Gedwongen door de maatregelen van overheid en opdrachtgevers, maar eigenlijk ook heel welkom, heeft het Corona virus mij een handje geholpen een wederom heel druk dagelijks leven te doorbreken. Een leven met zo’n agenda waar ik me iedere keer weer in weet terug te brengen, terwijl ik dat nota bene helemaal niet wil.

De constatering dat ik binnenkort tot die zzp’ers zonder opdrachten behoor, bracht mij heus even uit evenwicht. Want tja, wie kan mij zeggen hoe lang dat gaat duren? Maar het bleek mijn ratio die moeite heeft met met dergelijke onzekerheden. Het is mijn ratio die überhaupt over onzekerheden begìnt. En zodra ik dat kon loslaten (en dat gebeurde relatief snel!) was het vertrouwen daar. En daarmee ook de rust.

De social distancing geeft mij meer tijd voor mezelf.  In mijn ‘normale’ leven boek ik eens in de paar maanden een weekend of weekje ‘me-time’. Dat kan nu helaas niet. Maar ik vraag me af hoezeer ik dat ga missen. Er is nu tenslotte genoeg sprake van eigen tijd. Iedere dag weer. Overigens besef ik heel goed dat ik makkelijk praten heb met twee zoons van 15 die zich prima zelf kunnen bezighouden. In jongere gezinnen vormt het doorlopend met zijn allen thuis zijn een ware uitdaging.

Gelukkig mogen we nog naar buiten. Ik bid iedere dag weer dat ons dàt niet afgenomen hoeft te worden. Hardlopend of wandelend kun je mij nu dagelijks vinden in de bossen of uiterwaarden. De natuur is altijd al prachtig, maar in deze tijd van ontluikende lente geniet ik er nog eens extra van! En iedere keer voel ik me weer geïnspireerd: ik kom met nieuwe ideeën thuis en met hernieuwde energie.

Natuurlijk raakt Corona mij diep. Ik maak me dagelijks zorgen om mijn moeder. En om al die mensen om mij heen die de ziekte al hebben. Om maar te zwijgen over de gevallen van overlijden.
Maar, eerlijk is eerlijk, ik ervaar de Corona crisis ook als een pauze. Een voor mij nuttige pauze met weinig afleidingen en verleidingen. Die mij helpt om met volle aandacht de WadWerkt Waarden te leven. Ik neem de regie op mijn leven. En als dit ‘virus’ voorbij is, gaan mijn nieuwe opdrachten mij nòg meer energie geven.

Voel jij ook de behoefte het heft in eigen handen te nemen en het anders te gaan doen? En zie jij ook nog steeds kansen? Heb jij nieuwe impulsen nodig op het gebied van werk, privé en vitaliteit? En wil je daar graag serieus mee aan de slag? Eric en ik helpen je graag met onze vierdaagse WadWerkt persoonlijk leiderschapsreis. We gaan weer in september!