Ik lig op de bank en bewonder onze kat die er gezellig bij ligt. Ongegeneerd met de poten gestrekt. Ongegeneerd ’snurkend’. Verder geen enkele behoefte aan contact: met haar achterste pontificaal naar mij toe gedraaid. Onze eigenzinnige kat die zich van niets en niemand iets aantrekt. Die gewoon haar eigen weg gaat. Daar kunnen wij mensen van leren.

Wij mensen horen er graag bij en passen ons gemakkelijk aan op wat ‘nou eenmaal van ons verwacht wordt’. Noem het aanpassingsvermogen of sociaal wenselijk gedrag. Helaas doen we dat veel te veel en veel te vaak. Zelfs dusdanig dat we soms niet eens meer weten wat we zelf ooit wilden. Onze kat kent dat niet. Zij weet donders goed wat ze wil. En ook als iets haar niet aanstaat, ook dàn geen sociaal wenselijk gedrag! Gewoon even uithalen. Zonder enige gêne. Heerlijk!

En dan de kunst van het ‘genieten’! Zoals ik ’s ochtends mijn bed uit vlìeg, zo neemt onze kat echt alle tijd. Eerst gaan de ogen moeizaam en langzaam open. Daarna wordt er uitgebreid gerekt en gestrekt. Om zich vervolgens voor mijn voeten neer te leggen voor een langdurige aai (waar ik nauwelijks tijd voor heb natuurlijk). Wat lijkt me het heerlijk om zo de dag te beginnen! Vraag me af wanneer de laatste keer was dat ik zo ontspannen de dag begon

De kat is gewoon altijd in het moment. En dat wat er op dat moment is, dat màg er dus zijn. Kortom, de kat pakt haar positie. Behoefte aan een aai? Dan legt ze zich voor de voeten van het baasje. Moet de overtollige energie eruit? Dan gaat ze rennen, springen, klimmen en de hort op. Nergens zin in of gewoon behoefte aan niets doen? Dan geeft ze zich daar aan over. What you see is what you get! Hoe heerlijk zou het zijn om altijd en overal even authentiek en bij jezelf te zijn?

Ik bewonder onze kat die er gezellig bij ligt. Ongegeneerd met de pootjes gestrekt. Ongegeneerd snurkend. Ik probeer haar chill modus te kopiëren. In een ‘sociaal-wenselijkere’ positie (dat wel). En ik besef dat als wij mensen als een kat zouden leven, wij zeker geen werk zouden doen wat we niet leuk vinden.