Wist jij dat je dankbaarheid kunt trainen? Het kan echt! En dat is de moeite waard, want dankbaarheid gaat in de kern om het besef dat iets niet vanzelfsprekend is in je leven. En dat jij dat iets dan wèl hebt (of mag meemaken), maakt gelukkig. Dat ‘succesjes vieren’ is zo gek nog niet. Vandaag kwam het succesje per mail binnen: dankjewel, Richard!

Andere bril

Het vraagt soms om een andere manier van kijken. Stel je het volgende voor. Een project waar je jaren in gewerkt hebt, wordt beëindigd. En jij baalt ervan als een stekker, want je gaat die fijne projectcollega’s vanaf nu niet meer (dag in dag uit) zien. De lol die jullie samen maakten en de specifieke humor die in het team was ontstaan, ga je niet zomaar ergens terugvinden. Daar ben je van overtuigd! Je ervaart de eerste dagen erna als een zwart gat. De energie is er echt even helemaal uit. Herken je dat? Heel begrijpelijk. Maar in plaats van de negatieve blik op de nieuwe situatie, kun je je ook heel bewust richten op het waarderen van wat er wàs. De mooie contacten die je hebt opgedaan, de ervaringen die je hebt gehad, dat jij daar een rol in mocht spelen. Kortom, zet soms even die andere bril op.

Iedere dag

En het is echt waar: iedere dag zijn er genoeg dingen om dankbaar voor te zijn. Ik moet je eerlijk bekennen, er zijn dagen dat ik er verdomd mijn best voor moet doen. En er zijn ook dagen dat ik niet eens de moeite neem er naar te zoeken. Het zijn, zeg maar, niet mijn beste dagen. Maar tjonge, wat ben ik dankbaar voor de dagen dat ik het wel besef.
De Amerikaanse professor Michael Hagerty schijnt een geluksdagboek bij te houden, waarin hij iedere dag beschrijft hoe gelukkig hij was, welke gedachtes daarin ondersteunden en waar hij dankbaar voor is. Zijn conclusie is dat je blijer wordt naarmate je meer oefent.  Mijn conclusie: toch maar eens mee beginnen…

Morgen beginnen

Morgen begin ik met mijn geluksdagboekje, want vandaag heb ik dat boekje nog niet nodig. Vanmorgen kwam er een hele mooie mail binnen van een dankbare deelnemer van onze laatste persoonlijk leiderschapsreis. Die dankbaarheid maakt mijn dag!
En misschien wel mijn week. Dus misschien kan ik ook volgende week beginnen. Ik ben best dankbaar voor mijn flexibiliteit…