De zon schijnt. Het is een lekker oktober zonnetje. Ik sta op het dek. Gekrijs van meeuwen, de boot begint te trillen.
Langzaam wordt Harlingen kleiner. De reis gaat beginnen. Wat lekker om vier dagen aan jezelf te werken. Loskomen van werk en gezin om na te denken over je eigen doelen. Bijzonder, een mooi kado, om na twee ernstige life events en al tientallen jaren continue reorganisaties na te denken over waar het echt om gaat in je leven.

De persoonlijke leiderschapsreis is begonnen. Spannend wat de reis gaat brengen. Nuchter als ik ben, zie ik wat op tegen de momenten van ‘bezinning’, van meditatie en  andere ‘zachte’ dingetjes. De verwachting is wel helder, maar hoe kom ik bij het eindpunt? Waar is het eindpunt eigenlijk? Gaat het om het eindpunt halen? Of om de reis zelf? Zo zit ik mijmerend na te denken wat de reis me gaat brengen op het houten bankje op het dek.

Op Vlieland begeleiden de coaches, Anita en Eric, mij met nog 6 andere deelnemers door een gevarieerd programma. Veel in groepsvorm, maar regelmatig is er ruimte om één op één met hun apart te sparren. Met het stellen van goede vragen helpen ze je om zelf tot het antwoord te komen. Vaak wordt er gelachen. Regelmatig met een traan. Even weer chaos in mijn hoofd, daarna weer rustig zittend te schrijven in mijn persoonlijke notitie boekje op het strand in het oktober zonnetje. Heerlijke afwisseling ook.

Canvas, piramide van Bateson, ademhaling, stil zijn, je levenslijn, missie, kompas, Gallup, meditatie, heerlijk eten met een wijntje, bedrijfscultuur, werk en privé.

3 nachten verder. De boot vertrekt vanaf Vlieland. Ik sta weer op het dek. Voldaan, met een glimlach op mijn gezicht. Grote opgerolde flipover rollen onder mijn arm. Een boekje volgeschreven met wat ik belangrijk vind. Wie ik ben, waar ik voor sta. Vol zelfvertrouwen ga ik een nieuwe fase in mijn leven in na 30 jaar werken. Vertrouw op jezelf, geniet van  de momenten, elke keuze is goed. Dit gaat me helpen, wat er ook gebeurt. De reis gaat verder. Ik leid mijn persoonlijke reis, met hoofd en hart.

(Gerard Roepers, september 2019)