‘Ik heb iedere dag moeite om mijn bed uit te komen’, zegt Jolanda, een oud-klasgenoot die ik laatst tegenkwam. Ze ziet er moe en afgetobd uit. ‘Ach, je weet toch hoe donker en koud het in de winter is’, gaat ze verder. ‘Als mijn wekker gaat, heb ik absoluut geen zin om op te staan. Dan begint het in mijn hoofd te malen. Ik krijg het Spaans benauwd van de stapels werk die op me wachten. Ik trek de dekens nog eens over me heen en blijf liggen.

Als ik eenmaal ben opgestaan, heb ik spijt en moet ik me haasten om op tijd in de auto te stappen. Op mijn werk verstop ik me het liefst met een kop koffie achter mijn bureau en mijn beeldscherm. Het lukt vaak niet om me te concentreren. Als ik mijn mail open, dringen de teksten niet tot me door. Zoals gisteren: toen kwam ik na een uur tot de ontdekking dat ik nog niets had gedaan. Terwijl ik nog zoveel klussen heb liggen! Het is om gek van te worden.

Of dingen die ik zomaar vergeet. Laatst zag ik pas een uur voor een vergadering dat ik een presentatie moest houden. Dan kan ik mezelf wel voor mijn kop slaan. Op routine heb ik snel wat in elkaar geflanst, maar totaal ongeïnspireerd. Ik zag geen enkele toegevoegde waarde in mijn verhaal en had het gevoel dat mijn collega’s en ik elkaar alleen maar bezig zitten te houden.

En volgens mij ben ik niet de enige. Op vergaderingen komt iedereen onvoorbereid op het laatste nippertje aanzetten. Net alsof ze allemaal beseffen dat we elkaars tijd zitten te verdoen. En waar ik me ook zo aan kan ergeren: tijdens een presentatie zit de helft op zijn telefoon te kijken. Het lijkt wel of iedereen vergadermoe is.

Ik durf het bijna niet te zeggen, maar de lunchpauze is het lichtpuntje van mijn werkdag. Dan ga ik vaak met een collega naar buiten en praten we over van alles, behalve over het werk. Met tegenzin ga ik daarna weer aan de slag. ’s Middags kom ik meestal tot niets en doe ik dingen die echt geen haast hebben, zoals mijn mailbox opruimen. Ik kom iedere dag doodmoe thuis.’

Het verhaal van Jolanda is zeker niet uniek. Is het herkenbaar voor jou? En wil je graag anders? Kom dan naar de informatieavond van Wad Werkt op 21 januari 2019. Hun Persoonlijk Leiderschapsreis kan je de impuls voor nieuwe energie geven die je zo hard nodig hebt!