“Een workshop over persoonlijke missie, is dat niet wat vaag?” Bij André, een vriend van ons, roept het onderwerp vragen op. En met de manier waarop hij de vraag stelt, krijg ik sterk de indruk dat hij weinig belangstelling verwacht voor de workshop.
Een persoonlijke missie maakt duidelijk waar je voorstaat. En geeft betekenis aan wat je doet. Als je erover nadenkt, lijkt het best vreemd om daar mee aan de slag te moeten. Want als iemand je missie zou moeten kennen, dan ben je het zelf wel. En toch zijn veel mensen er maar wat druk mee. Google op de woorden ‘persoonlijke missie’ of ‘inner why’ en je wordt overspoeld met allerlei artikelen, adviezen, tips, ervaringen. Dat is niet voor niks: maar weinig mensen hebben er direct een antwoord op.
Dat we het allemaal niet zo goed meer weten, wordt al zichtbaar op de middelbare school. Mijn zoon staat nu aan de vooravond van profielkeuze. Mijn waardering gaat uit naar zijn school die in dit proces uitgebreide, gedegen begeleiding biedt. Het is bittere noodzaak: veel kinderen hebben werkelijk geen idee wat ze later willen worden. Met alle uitleg en adviezen (van school en ouders) worden ze in staat gesteld alsnog een “verstandige”keus te maken.
En dat is precies waar ik denk dat de oorzaak ligt. Het leven is niet voorspelbaar en staat bol van spannende en onverwachte ontwikkelingen. Daar is niks mis mee. Echter al vroeg wordt ons geleerd om je daar “verstandig” in te bewegen. Dat is maar goed ook, want stel je voor dat je je dochter niets leert over oversteken. Of over vreemde mannen die snoepjes uitdelen. En hoe fijn is het als je zoon leert om niet met zijn handjes maar met bestek te eten. Maar ja tegelijkertijd, hoe meer we ons verstand ons leven laten leiden en hoe meer we naar onze omgeving luisteren, hoe groter de kans dat we de weg een beetje kwijt raken. Lees: onszelf kwijt raken.
Dat hoeft natuurlijk niet altijd een probleem te worden. Dat wordt het alleen wel als je op een gegeven moment teveel en te vaak werk moet doen dat eigenlijk helemaal niet bij je past. Of als je in een werkomgeving zit die niet met jou matcht. Daar begint het te schuren. Het kost meer energie dan dat het oplevert.
Dat André niet direct het nut van een persoonlijke missie ziet, begrijp ik wel. Hij doet werk wat helemaal bij hem past. Hij mag dagelijks creatief bezig zijn met games, films en digitale ontwikkelingen. En hij beweegt in die wereld zoals hij dat als kind al deed: nieuwsgierig, spelend en met heel veel plezier. Hij mist die persoonlijke missie niet.
Hij leeft zijn missie!
Tip: volg onze gratis workshop ‘Persoonlijke missie: wat levert het je op en hoe vind je de jouwe?’. Klik hier om je aan te melden!