Eind augustus sprak ik Jos, een teamleider, vlak nadat hij was teruggekomen van vakantie. Ik herkende hem bijna niet terug, zo ontspannen zag hij eruit. ‘Ik heb het fantastisch gehad’, vertelde hij. ‘Heerlijk, je dag zelf indelen en doen waar je zin in hebt. Ik heb met de jongens gesurft, met mijn vrouw musea bezocht en boeken gelezen die ik al maanden op de plank had liggen. Ik voel me als herboren!’ 

Zijn gezicht betrok en hij ging verder. ‘Naarmate het einde van de vakantie dichterbij kwam, zag ik er steeds meer tegenop om terug naar mijn werk te gaan. Op verzoek van mijn vrouw had ik mijn werktelefoon niet meegenomen naar ons vakantieadres. Ik vond het heerlijk. Maar eenmaal thuis kon ik het niet laten om mijn mail te checken en erop te reageren. Ik was uitgerust, maar voelde de spanning meteen toenemen.

Ik snap best dat het niet altijd vakantie kan zijn, maar ik vind het contrast met mijn werk wel erg groot. Ik bedenk op zondagavond vaak wat ik de komende werkweek wil doen. Dat zou eigenlijk niet op zondag moeten, maar dat is nu eenmaal de aard van het beestje. Maandag begin ik vol goede moed. Tegen de klippen op, lijkt het wel: altijd moeten er brandjes geblust worden en willen mensen me spreken. En dan die mailbox: die ontploft als ik hem niet bijhoud. Als ik vrijdag terugkijk, is er meestal niets terechtgekomen van mijn plannen. De tijd glipt me door de vingers en ik krijg er geen grip op.’
Toen ik vroeg hem vroeg wat hij dan eigenlijk zou willen qua werk, dacht hij even na en zei: ‘Ik heb zelfs geen tijd om daarover na te denken. Af en toe heb ik een geweldig idee, maar het komt er nooit van om het uit te werken. Ik ren voortdurend achter mezelf aan. En het weekend heb ik nodig om bij te tanken. Een ding staat als een paal boven water: dit is niet hoe ik mijn leven wil leiden. Ik wil de regie terug, maar ik heb geen idee hoe ik daar ruimte voor moet maken.’

Veel meer mensen voelen zich zoals Jos. Herken je je erin? En wil je graag weer je leven zelf oppakken? Kom dan naar de informatieavond van WadWerkt op 21 januari 2019. Hun Persoonlijk Leiderschapsreis kan je de impuls geven om het heft weer in eigen hand te nemen!