‘Op mijn werk kan ik mijn talenten niet optimaal benutten’, zegt Kim, projectmanager bij een van mijn klanten. ‘In ons team hebben we een flink aantal projecten dat we onderling verdelen. Op de een of andere manier krijg ik daarbij altijd hetzelfde soort werk toegespeeld. En te veel. Laatst ook weer. Tijdens het overleg riepen al mijn collega’s: ‘Dat inkoopproject, dat is echt iets voor jou!’ Ik zei geen ‘nee’, terwijl ik inwendig dacht: ‘Dat kunstje heb ik al zo vaak gedaan.’ Ik wil dolgraag weer uitgedaagd worden en nieuwe dingen leren, maar daar krijg ik de kans niet voor.’ 

Mistroostig kijkt ze me aan. ‘Iedere keer neem ik me weer voor om dit soort opdrachten niet meer te accepteren en iedere keer laat ik het toch weer gebeuren. Vervolgens zie ik mijn collega’s met de interessante projecten aan de slag gaan. Daar vertellen ze enthousiaste verhalen over en ze oogsten er veel lof mee in de organisatie. Ik voel me vaak een grijze muis die nooit iets nieuws te melden heeft. Ik sta stil in mijn ontwikkeling, terwijl ik zeker weet dat ik meer kan.

Mijn leidinggevende heeft aangeboden om me te helpen. Maar als puntje bij paaltje komt, geeft hij niet thuis en laat ik me weer overrompelen door collega’s. Ik laat me telkens de verkeerde kant op sturen. Ze zeggen bijvoorbeeld: ‘Kim, dat is echt een kolfje naar jouw hand!’ of ‘Kim, er is niemand die dat beter kan dan jij!’ Ik heb er genoeg van om me telkens in de luren te laten leggen.

Als ik een poging doe om een ander soort opdracht binnen te halen, reageren de anderen in mijn team in de trant van: ‘Ach joh, je hebt het al zo druk’. Of: ‘De opdrachtgever rekent erop dat Peter het gaat doen, want die heeft hem al gesproken’. Ze doen het vast niet expres en ik voel me schuldig als ik ze in gedachten zwart maak. Maar van binnen blijft het knagen.’

Vind jij, net als Kim, dat je niet al je talenten benut? En wil je graag handvatten om daar zelf iets aan te doen? Kom dan naar de informatieavond van WadWerkt op 21 januari 2019. Met de Persoonlijk Leiderschapsreis van WadWerkt krijg je inzicht in hoe je jouw talenten optimaal kunt inzetten!